Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
27.11.2010 16:50 - Пет практики за ефективност
Автор: miracles Категория: Забавление   
Прочетен: 1249 Коментари: 0 Гласове:
2



Ефективността - дарба или практика?

image
За всички е ясно - синдромът на днешното време е: ставаме все по-забързани, все по-натоварени и все по-малко ефективни. Уж вършим много неща (даваме си вид на заети), но свършваме малко неща (ефективността ни понякога е нулева). Работим по цял ден, а накрая на деня няма почти нищо черно на бяло – някои от задачите са изпълнени наполовина, а други сме оставили за „утре” (а „утре” понякога не идва). И при мен често се случва така. Затова реших да адаптирам някои истини от книгата на Питър Дракър „Ефективният ръководител”.

Ясно е, че не всички ще трябва да ставаме ръководители на екипи, началници на отдели, мениджъри на компании..., но съм убедена, че тези истини ще ни помогнат в ежедневието. Тук се говори за ефективно водене, но ние спокойно, докато четем, можем да си зададем въпросите: „Как да приложа този принцип днес? Как да отделя важните от маловажние неща? Как да взема решението, което ми предстои? ”. Отговаряйки си на тези въпроси, може и да не станем най-великите лидери, но ще се научим как да управляваме ежедневието си; как да водим самите себе си. А не е ли това най-великото лидерство – да управляваш себе си?

В следващите редове ще обърнем внимание на съветите и наблюденията на Питър Дракър. 
  За ефективността image
Ако ефективността беше дарба, с която хората се раждат, също като родените с музикална дарба или с око за рисуване, ние щяхме да сме съвсем зле.
Знаем, че само нищожно малцинство са родени с големи дарби в тези области. Ако ефективността беше дарба, сегашната ни цивилизция би била силно уязвима, ако не и беззащитна. 
Ако обаче ефективността може наистина да се научи, задаваме въпросите: „Какво наистина съдържа тя? Какво трябва да се изучи? Какъв вид да е обучението? Знание ли е тя – а знание човек усвоява в систематична форма и чрез концепции? Умение ли е, което човек изучава по чирашки? Или е практика, която се усвоява, като се повтарят едни и същи елементарни неща отново и отново?”

image
Скоро разбрах, че такова нещо като „ефективна личност” не съществува. Ефективните ръководители, които съм наблюдавал, се различават по  темперамент и способности, по това, което вършат и как го вършат. Различаваха се по личностни интереси, познания – фактически, в почти всичко, което отличава човешките същества едно от друго. 
 

Но практиките са изключително трудни, ако се прилагат.

Необходимо е те да се усвоят, както ние всички сме усвоявали таблицата за умножение. Това означава  безкрайно повторение, докато 6х6=36 стане условен рефлекс и здраво внедрен навик. Практиките се научават като практикуваме и пак практикуваме. 

Пет практики за ефективност:


1.Знай къде отива времето ти. Ефективните ръководители работят системно за управление на оскъдното време, което може да бъде под техен контрол.

2.Насочи се към външния принос. Ефективните ръководители насочват повече усилията си към резултатите, отколкото към работата. Те започват с въпроса: „Какви резултати се очакват от мен?”, а не с въпроси за предстоящата работа, да не говорим за технологичните подробности и инструменти. Когато си мотивиран от целите и резултатите, всяка „дребна” работа няма да те изтощава, защото ще виждаш голямата картина.

3.Определи твоите силни страни и силните страни на екипа ти. Ефективните водачи не се концентрират върху слабостите. Не започват с нещата, които НЕ могат да вършат. Те „насочват” силните страни в процеса на работа.

4.Концентрирай се върху няколко важни области. Това са области, където превъзходното изпълнение ще донесе изключителни резултати. Ефективните водачи винаги поставят приоритети и се движат според приоритетите. Те знаят, че нямат друг избор, освен да свършат най-важните неща най-напред, а маловажните – изобщо да не поглеждат. 

5.Вземай ефективни решения.  Ефективните ръководители знаят, че това преди всичко е въпрос на система – на правилните стъпки в правилната последователност. Те знаят, че ефективното решение е винаги  една присъда, основана върху опозиционни мнения, а не върху конценсус от фактите. Те знаят, че, за да вземат бързи решения, трябва да вземат погрешните решения. Онова, което е нужно, са малко на брой, но фундаментални решения. Нужна е правилна стратегия, а не тактика на въртележки. 

  Адаптирана статия от книгата  
 „Ефективният ръководител” 
   на Питър Дракър
автор: Любомира Любенова
  liubomira.weebly.com/8/post/2010/05/first-post.html

А това са резултатите от една добре организирана и ефективна работа.Насладете се:




Тагове:   ефективност,


Гласувай:
2


Вълнообразно


Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: miracles
Категория: Изкуство
Прочетен: 266351
Постинги: 86
Коментари: 147
Гласове: 951
Архив
Блогрол