Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
25.11.2010 06:07 - КАКВО НИ КАЗВАТ НАШИТЕ РИСУНКИ
Автор: miracles Категория: Забавление   
Прочетен: 3021 Коментари: 2 Гласове:
3

Последна промяна: 28.11.2010 02:02


Какво ни казват нашите рисунки за неосъзнатото в нас     Сигурно сте наблюдавали как някои хора безцелно си драскат по време на разговор, съвещание, лекция и т.н. А може би и самите вие го правите. Аз например често си рисувам докато слушам събеседника си.
Ние можем и целенасочено да използваме рисунки, за да онагледим идеите си.
Независимо дали рисунките ни изразяват нещо, което съзнателно сме искали, те показват нашите неосъзнати чувства, вярвания, преживявания. Ако разберем какво изразяват нашите рисунки, ние можем да си обясним какви са неосъзнатите причини да постъпваме по един или друг начин. Разглеждането на рисунките на други хора може да ни покаже кои са неосъзнатите причини те да се държат по определен начин. Най-общо казано - каква е ситуацията, в която се намираме.
Ето някои примери на рисунки и какво те говорят за автора си според мен:

Обкръжението.

image
Това е рисунка на човек, който чрез нея изобразява общуването си с други хора. Авторът на тази рисунка се представя чрез инициалите си (заменил съм ги с X.Y.). Другите хора са представени с кръгчета. Характерно за хората, с които общува автора на рисунката, е че са "твърде много". Той се чувства нападнат от тях (общуването е представено с чертички, приличащи на игли) и се опитва да се огради в нарисувания квадрат.

Бизнес партньорство.
Следват две рисунки, които представят интересна бизнес ситуация: компания общува с партньорите си чрез посредник

image
В тази първа рисунка мениджърът на компанията изобразява посредника и потоците от информация (с плътните линии). Посредникът е представен с два правоъгълника един в друг. Той е като стена, като щит или като защитен филтър, който препречва цялата комуникация. Тук виждаме основната роля на посредника - защитна. Интересно е, че в рисунката на мениджъра посредникът навлиза в пространството на партньорите.
Ето още една рисунка на същата ситуация от мениджъра на компанията:
image
Тук партньорите са нарисувани "затворени" в някакъв контейнер, чиято тапа е посредникът. Стрелките представят потоците информация. Интересното е, че е подчертана посоката от мениджъра на компанията към посредника, а общуването между посредника и партньорите е еднопосочно (!). Тук виждаме защитната роля на посредника, доведена до крайност - ситуацията трябва да бъде "под контрол", всичко трябва да бъде "затворено" в някакви граници и информацията по-скоро ще влиза в ограденото пространство на партньорите, отколкото да излиза оттам. В същото време драсканиците в областта на партньорите показват причината за тази крайност - мениджърът възприема общуването с партньорите като източник на хаос...
Източник:http://valyonov.blogspot.com/2010/10/blog-post.html



Тагове:   Нашите,   Какво,   казват,


Гласувай:
3


Вълнообразно


Следващ постинг
Предишен постинг

1. yotovava - Аз пък винаги
27.11.2010 08:47
рисувам маргаритка :))))
Поздрав
Валя
цитирай
2. miracles - :))
28.11.2010 02:05
Валя, рисунката ти може би казва-"Бяла,нежна,невинна душа с голяма фантазия,понякога се допитва до мен маргаритката":)))
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: miracles
Категория: Изкуство
Прочетен: 264857
Постинги: 86
Коментари: 147
Гласове: 951
Архив
Блогрол