Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
26.10.2010 16:57 - Експерти в спор идиоти ли са хората и трябва ли да им се позволи да бъдат такива
Автор: miracles Категория: Новини   
Прочетен: 894 Коментари: 0 Гласове:
3

Последна промяна: 26.10.2010 16:58


Иззетите от фондовете пари ще стигнат само до края на мандата
Експерти в спор идиоти ли са хората и трябва ли да им се позволи да бъдат такива

Мартина Бозукова

26 Октомври 2010

mediapool.bg/show/

 

image

Експерти и анализатори с различни възгледи за развитието на пенсионните системи до един са против намерението на правителството за национализация на спестяванията в професионалните пенсионни фондове, стана ясно на кръгла маса във вторник. Икономистът от “Отворено общество“ Георги Ангелов заяви, че средствата в професионалните фондове, които предстои да се прехвърлят в НОИ, ще стигнат до края на мандата на това правителство за покриването на ранните пенсии на работещите в тежки условия.

“Има разчети на НОИ, които го показват, но тях не ги интересува. Те ще профукат парите и ще избягат“, коментира той. Според бившия управител на НОИ Йордан Христосков и разходопокривната, и капиталовите схеми са изправени пред едни и същи проблеми и последните събития го показват. Освен демографските проблеми и икономическите кризи и двете системи не са застраховани от политически грешки като идеята за национализация на фондовете, смята той.

Затова според Христосков са нужни много по-големи законодателни гаранции, включително в конституцията. “Сега в нея се казва само, че всеки има право на обществено осигуряване и социално подпомагане и нищо повече“, посочи той. Според финансиста Любомир Христов пък цялата т. н. “пенсионна реформа“ се използва единствено за балансиране на бюджета за догодина.

Системата толерира изключенията, а не правилата

Експерти са на мнение, че в момента системата толерира прекалено много изключенията, поради което с различни измами, които са се превърнали в бизнес, на практика почти всеки успява да си набави привилегии. Георги Ангелов съобщи, че по данни от 2008 година 70% от хората са получили пенсии преди 60-годишна възраст, макар това да е официалната възраст. “Може би само идиоти и глупаци се пенсионират когато трябва, другите са намерили начин да го избегнат“, коментира той. “Ние сега имаме по-голям комунизъм и от комунизма, защото хората се пенсионират по-рано сега“, заяви Ангелов.

По думите му заради категорийните работници и заради много инвалидни пенсии средната пенсионна възраст била 56 години, макар, че някои работят до много по-късно.

“И поне категорийните работници си плащат вноски в професионален фонд, макар тези вноски да не са сравними с пенсиите, които след това получават. Докато полицаи, военни, ДАНС и следователи нищо не плащат“, коментира още Ангелов. Като друга несправедливост той посочи обезщетенията за общо заболяване и майчинство. “Един се осигурява десет години и прави вноски и накрая получава нещо. Същото обаче получава и този, който се е осигурявал една година, а през другото време не го е правил“, посочи Ангелов.

Любомир Христов е на мнение, че не трябва да има изключения за категорийни работници, полицаи и др. “Ако имаш тежка професия, това трябва да се отрази на заплатата ти. И не е казано, че цял живот трябва да си миньор и като работиш това на 30 години, трябва да работиш същото и на 50“, посочи той. По повод на множеството изключения, които държавата прави, той даде за пример и гарантирането със закон пенсиите на медицинските сестри от Либия. Според него единственото, което трябва да се взима предвид при изчисляването на пенсиите, трябва да бъде колко вноски си направил, а не стажа.

Красен Станчев от Института за пазарна икономия заяви, че върви търговия с печати и трудови книжки за доказване на стаж при пенсиониране и посъветва Христов да влезе през “задния вход на НОИ“ да му покаже как стават нещата. Това вбеси Христосков, който до средата на миналата година беше управител на НОИ. “Говорите неверни неща, защото не сте влизали в НОИ. Това са съчинения по картинка.“, посочи той.

Да се позволи ли на хората да бъдат идиоти?

Спор възникна и за това капиталовата или разходопокривната система трябва да има превес у нас. Христосков коментира, че справедлив преход би струвал 100 млрд. лева, но Ангелов го допълни, че тези пари не трябва да се дадат наведнъж, а през годините. Според Ангелов всеки трябва сам да прецени колко години иска да се осигурява, каква осигуровка да плаща и каква пенсия ще му гарантира това. “Отивам примерно на 35 години при актюера в частния пенсионен фонд и той ми казва: Ако искаш да работиш до 55 години, трябва примерно да плащаш 10% вноска върху твоята заплата. Ако искаш на 60 - 7%“, даде пример Ангелов.

Христосков съобщи обаче, че в момента се правят много малки вноски в допълнителните фондове. “Средният размер на парите в една партида в доброволен пенсионен фонд са по-ниски от тези в една партида в универсалните фондове, в които задължително се осигуряват родените след 1959 година“, обясни Христосков.

Последва реакцията на Красен Станчев: “Хората имат право да бъдат идиоти. Те сами могат да изберат“. Последва въпрос на Христосков в цяла Европа ли са идиоти като водят дебат коя система да вземе превес. “Да, в цяла Европа са идиоти и водят идиотски дебат“, отговори му Георги Ганев от Центъра за либерални стратегии. Според него проблеми в капиталовите системи има, но те са несравнимо по-малко от тези на разходопокривните.

“Защо не е доминираща в целия свят тогава“, попита Христосков. “Защото в целия свят са идиоти. Защо не допускате, че в целия свят са се оплескали, но сега поне се усещат и започват да се поправят“, коментира Ганев.

Все пак Георги Ангелов внесе оптимистичен завършек на дискусията като заяви, че, когато трупаш грешки, накрая фалираш, но това ти дава възможност да вземеш накуп добри решения, затова е важно да се дебатира по тези възможни решения. Той дори коментира, че с национализация вероятно по-бързо ще се стигне до този момент. “Като се срути всичко добрите решения ще се вземат по-бързо“, посочи Ангелов.

Не вярвам в това.Двайсет години рушим и все още чакаме добрите решения.Гласувай:
3Следващ постинг
Предишен постинг

Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: miracles
Категория: Изкуство
Прочетен: 265814
Постинги: 86
Коментари: 147
Гласове: 951
Архив
Блогрол