Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
18.10.2010 22:54 - Великата пенсионна измама
Автор: miracles Категория: Новини   
Прочетен: 1108 Коментари: 1 Гласове:
1



Повече вноски не значат повече пенсия в 99% от случаите, защото пенсията зависи не от вноските, а от конкуренцията между вноските... но това осигурително престъпление се разбира едва като дойде време да се пенсионираш

 

С изпадането на пенсионната система във фактически фалит, на дневен ред излязоха всевъзможни идеи за спасяването и, съсредоточени предимно върху това от кого да се изсмучат повече пари, за да се пълнят „дупките”. Но нещо много по-важно се случва вече от години, и то подготвя настоящия провал. Това е самата измама, заложена в пенсионния модел, която чрез непрекъснати пропагандни манипулации се налага като истина, и се лъжат хората. Всъщност пенсионната ни система е една огромна лъжа. И това го казва не авторът на тази статия, а обективните цифри и формули.

Най-голямата лъжа, която непрекъснато се повтаря е, че колкото повече осигуровки плащаш, толкова по-висока пенсия ще получиш след време. Това е основната теза, с която се обосновават вдиганията на осигурителния доход, както и всевъзможните репресии срещу онези, които не искат да плащат върху висок доход. Тези „зли хора” обричали работниците си на мизерия като станат пенсионери.

Всъщност, самата система обрича почти всички на мизерия. Тя така е конструирана, че да не осигури високи пенсии на много хора. В най-добрия случай може да ги осигури на едно незначително малцинство.

Защо това е така?

Много просто – защото пенсията зависи не от това какви осигуровки си плащал, а от съотношението на тези осигуровки с осигуровките на другите. По-висока пенсия ще получат не онези, които са плащали високи осигуровки. А онези, които са плащали по-високи осигуровки от другите, т.е. от средното за страната.

Но понятието „средно аритметично” по математическата си същност е такова, че не допуска много хора да имат по-висок от средния доход. Защото тогава самият среден доход ще се покачи.

Системата накратко е следната:

Пенсията ти зависи от така наречения „индивидуален коефициент”, който се определя като съотношение между твоя осигурителен доход и средния за страната в съответната година. Т.е. ако през 2010 г. си се осигурявал върху 600 лв., а средният осигурителен доход е бил 500 лв., то твоят коефициент за тази година е 1,2. Очевидно обаче, ако всички започнат да се осигуряват върху 600 лв., тогава твоят коефициент пада, защото средният доход би станал 600. Т.е. независимо, че ти се осигуряваш отново върху 600, ще получаваш по-малка пенсия, само защото и други хора са решили да бъдат коректни, да плащат повече осигуровки, и така да получат по-висока пенсия. Наивници…

Ето това е огромната измама, с която ни манипулират. Всяка година водят някакви преговори между синдикати и работодатели и вдигат праговете, и всяка година обясняват, че така един ден ще има повече пенсии. Всъщност няма да има. Не се натрупват повече права, когато се вдигат всички осигуровки. Всички натрупват едни и същи права, което ще доведе до уравниловка и като се пенсионират. А всяка уравниловка, както знаем, обикновено е на ниско ниво.

Теоретично не е възможно настоящата система да гарантира на голям брой хора високи пенсии. Защото дори всички днес да започнат да плащат върху максималния осигурителен доход, това няма да увеличи правата им. Правата са основани на конкуренция помежду им, в която само за малцинството с много високи осигуровки може да има по-големи пенсии. Това, очевидно, е пълен абсурд, защото не може твоята пенсия да намалява, защото други хора са решили да плащат повече на НОИ, искайки собствена по-голяма пенсия. Абсолютно престъпление е нарастващият принос на хората в системата да работи срещу тях.

Подобно нещо не би се случило при капиталова система, защото там колкото повече платиш, толкова повече се натрупва в твоя лична сметка, олихвява се, и накрая от него ти плащат пенсия. Т.е. ако всички натрупват повече, толкова по-добре – всички ще са богати, и няма да се конкурират помежду си.

В момента обаче системата е преобладаващо разходо-покривна, в която е заложена тази безмилостна измама, която лъже всички.

Ето и точна математика:

Формула за изчисляване на пенсията:

 

Размер = (СОД за страната) х ИК х (осигурителен стаж),

 

Където:

 

СОД – среден осигурителен доход

 

ИК – индивидуален коефициент

Самият ИК се изчислява така:

ИК = (ИК1 х 36 + ИК2 х брой месеци) / (36 + брой месеци)

 

ИК1 е коефициент на база на 3 избрани години преди 1997 г.

По-важният – ИК2 е основата на пенсионната ни система и в него е заложена голямата измама:

ИК2 = (средномесечен осигурителен доход на лицето за периода след 01.01.1997 г.) / (средномесечния осигурителен доход за страната за периода) 

Съвсем ясно се вижда, че всичко, което ни говорят синдикати, правителство и чиновници в НОИ е абсолютна измама. ИК2 няма как да е висок едновременно за всички. Той е зависим от средния осигурителен доход, който би се вдигнал, ако всички тръгнат да се осигуряват повече.

Ето един пример:

Осигуряващи се – 2 милиона.

 

Среден осигурителен доход – 500 лв.

 

Общо в системата влизат осигуровки, изчислени върху 1 милиард лева месечно.

 

От тези 2 милиона, примерно 100 хиляди имат среден осигурителен доход  1000 лв. Те ще получат коефициент 2, а основната маса – 1.

Допускаме, че видели по-високия коефициент на някои, хората се вдигат на стачки за по-високи заплати и осигуровки, и извоюват 1000 лв. среден осигурителен доход. Каква е промяната? Никаква за самите тях – техният коефициент ще остане 1, но ще свалят коефициента и на тези които преди са имали 2. Ето това е измамата – лъжат ни, че от осигуровките зависи пенсията, а не ни казват, че тя всъщност зависи от конкуренцията между нашите и чуждите осигуровки. И чисто математически няма как много хора да имат по-висок коефициент. Но пък вече в системата ще влизат осигуровки върху 2 милиарда лева...

Единственият резултат от тази измама е, че просто всички плащат повече на НОИ.

Нека погледнем още един абсурд обаче.

Ако през 2005 г. сме се осигурявали средно върху 300 лв., и някой се е осигурявал върху 600, то той ще получи коефициент 2, заради тази си година. Но ако през 2010 всички се осигуряват върху 600, те няма да получат коефициент 2, защото няма разлика между техните и тези на останалите осигуровки. Т.е. за едни и същи вноски - различни права, само защото някой друг също е правил вноски. Т.е. като повече сме наливали в НОИ, ние едни други сме си изяждали правата!

Тази система е пълна подигравка с работещите. Недопустимо е правата на един да зависят от правата на друг и държавата да заложи модел, в който просто няма как нещо повече от едно нищожно малцинство, да получава голяма пенсия. Този модел привидно е справедлив, но фактически е уравниловка. Той е справедлив само докато ти внушава да плащаш повече, а после се оказваш заедно с всички останали наравно в мизерията.

Принципно, идеята за уравниловка може да се приложи, но ако се приложи в чист вид, и е ясна от началото. Държавата може да обяви, че ще гарантира на всички някакви малки пенсии – поравно, и който иска повече - да си прави отделни осигуровки по частен път. Това би бил честен и коректен модел. Но е абсолютна гавра държавата да предлага фактически уравниловка, като я представя като едва ли не силен пенсионен модел, в който като внасяш повече, повече ще и получаваш. Това е измама, насочена единствено към събиране на пари. От твоите вноски нищо не зависи, а зависи от обобщени показатели, които математически винаги ще са такива, че да не осигурят високи пенсии на мнозинството.

Може би първата най-важна стъпка в пенсионната реформа трябва да е да се посочи тази обективна истина на хората, и да се изобличат всички лъжи, с които ги заливат. Това не е стъпка, която ще направи един корумпиран елит, целящ само да лапа. Но това е стъпка, която може да се направи от самото общество, като гледа фактите, мисли, и си прави изводи. Стъпка, която настоящата публикация се надява да насърчи. Преди да говорите за пенсии и реформи, г-да управляващи, искаме да ни кажете истината. И да кажете има ли лъжа в написаното тук. Или лъжата сте Вие…

Добри Божилов
11.10.2010

www.komentari.com/index.php




Гласувай:
1



Следващ постинг
Предишен постинг

1. анонимен - кой е дал тези обяснения на някой, на ...
30.10.2010 16:20
кой е дал тези обяснения на някой , на когото му предстои да се пенсионира!
това трябва да го разпространите на листовки ,за да може заблуденият българин да осъзнае ,че никой управник не го е еня за нас обикновенните хорица! да си жив и здрав и разяснявай това сред заблудените овчици.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: miracles
Категория: Изкуство
Прочетен: 264499
Постинги: 86
Коментари: 147
Гласове: 951
Архив
Блогрол