Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
24.06.2011 15:54 - МОЖЕШ ЛИ?
Автор: miracles Категория: Изкуство   
Прочетен: 2882 Коментари: 1 Гласове:
2

Последна промяна: 24.06.2011 23:29


Днес  е  Еньов  ден - добър  повод  да  се  замислим  за  здравето  си. В  съвременния  динамичен  свят  стресът  е  факторът , който  оказва  най- пагубно  влияние  върху  нашето  физическо  и  психично здраве.  Затова  обобщих 11  прости  неща,  които  да  ни  помогнат  да  подобрим   тоносът  си,  да  ни  накарат  да  се  чувстваме  изпълнени  с  енергия. Не  ги  приемайте  като  правила (спазването  на  правила  предизвиква  стрес), а  по - скоро  като  естествени  потребности  на  организмът  и  мозакът  ни. Нашето  тяло  и  нашият  мозък  ни  обслужват  в  продължение  на  години,  най- малкото  което  можем  да  направим  е  да  им  дадем  възможност  да  заредят  батериите  наново. :)


1. Релаксирайте
image

Намаляващите стреса техники и упражнения, като йога, медитиране и тай-чи, са доказали, че понижават стресовите хормони и повишават имунните функции.

При едно проучване е било установено, че хората, които практикуват редовно йога, намаляват податливостта си към инфекции, които са една от главните причини за сърдечните заболявания.

Много полезно е да отделяте по малко време, за да се съсредоточите само върху тялото си и да се отпуснете като изхвърлите от съзнанието си всички мисли за случващото се наоколо.

2. Общувайте
image


Прекаленото усамотяване се отразява не само на умственото здраве, но и на сърцето.
Изследване на жени, които се възстановяват след инфаркт, е показало, че те имат повече болки в гърдите и други проблеми, когато са лишени от приятелска подкрепа.
Излизайте и се срещайте с приятели. Научно доказано е, че благотворно действат само искрените и верни приятели.

3. Не бъдете перфекционисти  непрекъснато

image

Известно е, че хората, които непрекъснато се стремят към съвършенство, са по-податливи на сърдечни заболявания. Но това, което наистина убива е враждебността. Враждебността е поведение, което се подхранва от гняв към другите хора.

Изследванията показват, че враждебността е по-добър предсказващ инструмент за развитието на сърдечна болест от кръвното налягане и затлъстяването. Затова бъдете мили и мислете позитивно, защото е   установено, че оптимизмът също пази сърцето.

4. Не бъдете злопаметни
image

Според проучванията, хората изпитват по-силен психологически стрес и учестяване на пулса, когато таят обидата си, отколкото когато прощават. Ще се очудите като разберете колко дълбоко се загнездва това чувство и затормозява психиката. Много е важно да се отървете от него, за да продължите напред. Прощавайте бързо. Това ще улесни социалните ви контакти, които са друг фактор за здравето на сърцето ви.

5. Забавлявайте се
image

Учени наблюдавали пациенти, докато гледали филми. Хората, които гледали смешни клипове, изгаряли с 20% повече калории от тези, които гледали клипове с обикновен сюжет.

А по-малко калории означава по-здравословно тегло, което е един от най-добрите начини за дълготрайна защита на сърцето от болести. Доказано е, че веселието засилва сърдечната и съдовата функция. 

6. Ограничете алкохола
image

Прекаляването с пиенето може да предизвика повишаване на триглицеридите и кръвното налягане, и дори инфаркт. От друга страна умереното пиене може да предотврати сърдечните заболявания. Умерено означава не повече от едно питие на ден за жените и 2 за мъжете. Това обаче не е причина за въздържателите да започнат да пият алкохол!

7. Намалете кофеина

imageimage
Кофеинът може да ви превъзбуди и да активизира стресовите хормони, които допринасят за възпаленията. Намалете пиенето на кафе и чай. И дори диетичната сода (кола). Някои изследвания свързват диетичната сода с повишения риск за диабет – един от главните причини за сърдечни заболявания.


8. Старайте  се  да  се хранете   правилно
image

Спазването на балансирана диета – ограничаване на червените меса и обработените храни, наблягане на плодове и зеленчуци, пилешко месо, риба и пълнозърнести храни – не само ще ви предпази от напълняване, но и ще се отрази благотворно на сърдечната ви дейност. Балансираната диета с комплексни въглехидрати ще поддържа стабилността на стойностите на кръвната ви захар и ще ви предпази от диабет, една от главните причини за сърдечните болести.

9. Старайте  се  да  се наспивате добре
image

Съвременните хора не спят достатъчно. Лекарите препоръчват между 6 и 8 часа сън, но подчертават ключовата роля на качеството на съня. Сънната апнея – периодично будене поради прекъсване на дишането – се свързва със сърдечносъдовите болести. Хората, които се будят нощем от апнеа, не са в състояние да преминат през нормалните цикли на съня, когато организмът по естествен начин понижава нивото на хормоните си и на кръвното налягане. Това може да доведе до хипертония и сърдечно заболяване.
10. Полагайте  усилия  и  се  движете се повече
image


Всички  изследвания  са категорични- физическата  активност, дори  домакинската  работа  и  градинарството  са  полезни  за  здравето  на  сърцето,  защото  засилват  кръвообръщението. Упражнявайте  се  в  ходене, тичане,  плуване,  танци  ... С  тези  дейности  ще  постигнете  троен  ефект -  ще  се  чувствате  по-добре, ще  намалите  риска  от  диабет,  и  ще  укрепите  сърцето  си. Физическата  активност  помага  и  срещу  депресията. 30  минути  активна  двигателна  активност  на  ден  са  напълно  достатъчни

11. Смейте  се :)
image


Когато се смеем, се увеличава съдържанието на адреналин в кръвта. Това е причината човек да се чувства щастлив и защитен. Смехът стимулира изработването на клетки, борещи се с инфекциите. Неудържимият смях в продължение на 5-6 минути премахва състоянието на депресия и предизвиква симпатия в околните. Безгрижният смях  значително намалява сърцебиенето и стойностите  на холестерол, подобрява дишането и кръвоснабдяването на органите. Известно е, че една минута смях е равна на 30 минути физическо натоварване. Известни психолозите твърдят, че така нареченият ,,смях през сълзи” и дори ,,истеричният смях” са още по-полезни. Истеричен смях завършва с пълно отпускане на мускулите, дори успокоява и носи удоволствие от живота. Съществува и обратната зависимост между смеха и психичното състояние. Смехът нормализира и работата на храносмилателната система. Смехът освобождава три най- важни емоции – гняв, възбуда и скука.



Гласувай:
2



1. pisatelkata - Честит празник!
24.06.2011 15:59
Честит празник!
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: miracles
Категория: Изкуство
Прочетен: 264872
Постинги: 86
Коментари: 147
Гласове: 951
Архив
Блогрол